#113

Silveri Fàbregas
(El Masnou, 1890- Barcelona, 1928)

Fill d’una família benestant de pilots mariners del Masnou; l’ofici del pare li permeté de rebre una educació privilegiada en el camp musical. Estudià a l’Acadèmia Granados, on fou deixeble de piano d’Enric Granados, i on aprengué els fonaments de la composició a mans de Domènec Mas i Serracant. Formà part del professorat de l’escola per voluntat del mateix Granados, segurament durant els seus estudis superiors, i almenys fins l’any 1917.

Es dedicà principalment a l’ensenyament del piano i a l’acompanyament de cantants, activitat que el motivà a escriure un interessant conjunt de cançons, algunes d’elles premiades a la Festa de la Música Catalana organitzada per l’Orfeó de Sants l’any 1920, i al Certamen Musical de Mataró, celebrat durant les Festes Santes del 1921. Moltes d’aquestes cançons comptaren amb la interpretació d’excel·lents cantants com Conxita Badia, Emili Vendrell, Mercè Plantada, Concepció Callao, entre d’altres, i Pilar Rufí, amb qui entre 1925 i 1927 oferí recitals a diverses poblacions de Catalunya.

Al Masnou, concentrà la seva activitat cultural al Casino del Masnou, on oferí vetllades musicals amb moltes de les seves amistats artístiques, entre elles la del seu mestre Granados i persones vinculades a l’Acadèmia. Sovintejà les tertúlies intel·lectuals i artístiques a casa de la família Bassegoda Musté, on hi eren convidades personalitats de la Vila i d’arreu del Principat.

Actualment no coneixem encara l’abast complet de la seva producció compositiva, però sabem que compongué almenys 25 cançons per a veu i piano, i algunes sardanes, encara que aquestes, malauradament, no han estat encara localitzades. Morí a Barcelona als 38 anys.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Article “L’obra desconeguda de Silveri Fàbregas”

Manuscrits de Silveri Fàbregas al Fons Conxita Badia de la Biblioteca de Catalunya


OBRES INTERPRETADES

Gardènies, per a veu i piano

Tarongers florits, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A