#104

Miquel Ortega
(Barcelona, 1963- )

Va cursar els estudis de música al Conservatori de Liceu. La seva primera experiència professional fou com a pianista repetidor al Gran Teatre de Liceu, i va ser nomenat poc després com a adjunt a la direcció, a petició de el director titular de Teatre, Romano Gandolfi. Debuta com a director amb "Don Pasquale" de Donizetti (Teatro Gayarre, Pamplona), amb la direcció escènica d'Emilio Sagi. Posteriorment debuta al Teatro de la Zarzuela, i el 1994 és nomenat director titular de l'Orquestra Simfònica de Navarra, desenvolupant una important activitat simfònica.

El seu coneixement del gènere líric (òpera, opereta, sarsuela, etc.), per la seva primerenca preparació en teatres de la talla del Liceu i la Zarzuela, l'ha fet arribar a ser considerat un dels màxims coneixedors del gènere a Espanya, havent dirigit aproximadament cent títols operístics i al voltant de vint títols de sarsuela.

Ha estat Principal Director Convidat de la Südwestdeutsche Philharmonie (Konstanz, Alemanya), càrrec en el qual va ampliar el seu coneixement del repertori simfònic. Així, Miquel Ortega dirigeix música del simfonisme clàssic i romàntic, amb especial atenció a la música orquestral espanyola, francesa i americana. Entre 2002 i 2007 va ser Principal Director Convidat al Théâtre Français de la Musique (Compiégne, França).

Ha dirigit en grans sals de concert i teatres d'òpera de tot Europa, Estats Units i Sud-Amèrica. La seva extensa discografia, com a director, l'ha portat a col·laborar amb artistes com Montserrat Caballé, Jaume Aragall o Carlos Álvarez, entre molts altres. Així, ha gravat dirigint orquestres com l'Orquestra Simfònica de Navarra, NDR Radiophilharmonie de Hannover, Orquestra Simfònica de Galícia, Reial Filharmonia de Galícia o l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, entre d'altres.

La seva tasca com a compositor mereix un capítol a part, ja que el seu catàleg d'obres és molt extens (cançons, música instrumental, de cambra, simfònica, òperes, etc.). La seva música ha sonat en sales com el Carnegie Hall de Nova York, la Philharmonie de Berlín o el Teatre Real de Madrid.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Partitures a Clivis

Partitures a Tritó


OBRES INTERPRETADES

Tamborinada, per a veu i piano

Obsessió lunar, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A