#090

Lluïsa Casagemas
(Barcelona, 1873- Madrid, 1842?)

Va començar a estudiar música de ben petita, entrant al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona als cinc anys. Allà va estudiar amb Francesc de Paula Sànchez  Gavagnach, cant amb Giovanna Bardelli i violí amb Agustí Torelló Ros.

Fou la primera dona en compondre una òpera a Catalunya, un fet excepcional en la seva època. La va escriure abans de fer els 18 anys i va estar a punt d’estrenar-la al Gran Teatre del Liceu. Malauradament la bomba llançada a la platea del teatre, el 7 de novembre de 1893, va fer trontollar la programació d’aquella temporada d’hivern i mai es va portar als escenaris. Paral·lelament l’havia presentat a la Fira Mundial Exposició Colombina de Chicago de 1893, per la qual va rebre un diploma. Va aconseguir estrenar-la parcialment davant la família reial al Palau Reial de Madrid el 1894. Va escriure una segona òpera, I briganti, que no va orquestrar.

Va escriure sobre tot peces per a piano i veu i piano. Després de casar-se el 1896, va abandonar la composició i els concerts públics. Va reprendre la composició el 1907 i l’activitat musical pública en quedar viuda el 1924. Havia perdut a quatre dels cinc fills i al marit. El seu germà Carles fou un pintor de gran talent, amic molt proper de Pablo Ruiz Picasso. Carles es va suïcidar a París l’any 1901 por un amor no correspost.

Va ser també professora de piano i violí, els dos instruments que dominava.

 VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Schiava e Regina- article de Laura Gené


OBRES INTERPRETADES

Amor de pàtria, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A