#037

Manuel Oltra
(València, 1922- Barcelona, 2015)

El 1936, amb catorze anys, començà els estudis musicals a Barcelona amb el mestre Josep Font i Sabaté. La Guerra Civil i el servei militar retardaren la seva eclosió musical. Durant el servei militar, entre 1944 i 1947 va ocupar una plaça de professor al Conservatori Hispano-marroquí de Tetuan. De tornada a la ciutat comtal va ser nomenat director de la coral del Club Excursionista de Terrassa i de la Institució Folklòrica Montserrat, de Barcelona. En aquest període transcrigué nombrosos ballets populars catalans per a cobla i altres formacions instrumentals. També exercí la docència a l'Institut de Rítmica Joan Llongueras, fou director musical de l'Esbart Montseny i va col·laborar intensament amb l'Orfeó Gracienc

Entre els anys 1957-1958 convalidà els seus estudis de música al Conservatori Superior de Música de Barcelona de la mà dels mestres Eduard Toldrà, Joaquim Zamacois, Josep Ricart i Matas i Joan Gibert Camins, i s'incorporà immediatament com a professor del centre, plaça que ocupà entre 1959 i 1987. Deu anys més tard de la seva incorporació passà a ser-ne catedràtic d'harmonia, contrapunt, fuga i formes musicals, i posteriorment en fou sotsdirector entre els anys 1973 i 1981. La seva activitat va deixar una gran empremta en un gran nombre d'alumnes.

Va escriure una gran varietat de música, que abasta la pràctica totalitat de gèneres: harmonització de melodies populars, música de cambra, simfònica, per a cobla i nombroses cançons amb lletres de Pere Quart, Federico García Lorca o Rafael Alberti, entre d'altres. Va destacar especialment en el camp de la música coral i la música per a cobla.

Com a reconeixement públic a la seva obra, l'any 1994 va rebre el Premi Nacional de Música en l'apartat de composició, i també obtingué el Premi Nacional de Cultura Popular i Tradicional en la categoria de música tradicional. El 2006 rebé el Premi Nacional Agustí Borgunyó i EL 2010 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Arxiu Manuel Oltra de Músics per la Cobla

Partitures a l´Editorial Boileau

Partitures a l´Editorial Clivis


OBRES INTERPRETADES

Tres estacions, per a flauta i piano

Nocturn, per a veu i piano

La amante, per a veu i piano

Sonatina, per a flauta i pianoSEGUEIX-NOS A