#099

Josep García Robles
(Olot, 1835- Barcelona, 1910)

Inicià els seus estudis musicals amb F. Vidal a Reus i els amplià amb Antoni Nogués a Barcelona. Els estudis musicals els conjuminà amb els de dibuix i pintura a la Llotja de Barcelona. D’aquests darrers en faria la seva primera professió, i aconseguiria plaça de professor d’art a l’escola Valldèmia, de Mataró. Ben aviat, però, optà per dedicar-se plenament a la música i es traslladà a Barcelona, on fou professor de piano de diferents escoles, entre elles l’Escola Municipal de Barcelona. Impartí classes a membres de l’alta burgesia, entre ells el Comte de Güell, de qui esdevingué professor particular i músic protegit de la família.

Havent-se format sobretot de manera autodidacta, desenvolupà una interessant tasca compositiva. S’atreví ben aviat amb el gènere operístic i el drama, i no trigà a esdevenir una de les personalitats de referència del panorama musical català de finals del s. XIX. Fou integrant del tribunal de la Festa de la Música Catalana i un dels més destacats fervents fundadors de l’Orfeó Català, de què se n’autoproclamà “l’avi” i hi dedicà diverses obres.

Dins la seva producció destaquen també composicions de gènere religiós, simfòniques, corals i música de cambra. Una de les seves obres més ambicioses fou l’òpera Garraf, amb lletra del poeta Ramon Picó i Campanar i dedicada al seu benefactor, el comte de Güell, que trigà tretze anys a finalitzar i s’estrenà el 1917 al Palau de la Música Catalana en homenatge pòstum al compositor.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Josep García Robles a la Biblioteca de Catalunya


OBRES INTERPRETADES

Fantasia, per a violí, violoncel, piano i harmòniumSEGUEIX-NOS A