#047

Francesc Montserrat Ayarbe
(Vilanova i la Geltrú, 1879- Barcelona, 1950)

Els estudis musicals els va iniciar a Vilanova amb Magí Sans, i els amplià posteriorment al Conservatori del Liceu de Barcelona amb Francesc de Paula Sánchez Gavagnach (solfeig i teoria) i Domènec Sánchez Deyà (violí). A l'Escola Municipal de Música de Barcelona va estudiar amb Antoni Nicolau (harmonia) i Eusebi Daniel (contrapunt i fuga). Es dedicà fonamentalment a la composició d'obres líriques, sense deixar de banda la música coral, la cançó i la música de cambra. De jove va ser violinista de l'Orquestra Filharmònica de Barcelona. Fou reconegut com un excel·lent director d'orquestra, principalment dedicat a la sarsuela i la revista amb actuacions a Barcelona, València i Saragossa. També participà en la direcció del Teatre Líric Català engegat el 1910.

Es dedicà a la docència i fou professor d'harmonia i contrapunt a l'Escola Municipal de Música de Barcelona a partir del 1947. Va ser fundador i membre del Montepío de Maestros Directores y Concertadores de Barcelona des de la seva fundació el 18 de setembre de 1925 fins a la seva mort. Una de les seves característiques més remarcables fou la seva modèstia.

Diverses de les seves obres foren premiades en concursos com el cicle de cançons “Impressions de natura” que rebé el Premi extraordinari en el Concurs de la Música Catalana o “La poncella” per a quatre veus mixtes premiada als Jocs Florals i alCertamen Musical de Mataró. De la seva obra teòrica destaca el “Curso Práctico de orquestación” (1946) que va rebre nombroses felicitacions per part d'importants músics com Joan Lamote de Grignon, Joaquin Turina, Jesús Guridi o Xavier Montsalvatge entre molts d'altres.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Francesc Montserrat Ayarbe a l´Arxiu Musical de Mestres Directors

Biografia de Francesc Montserrat Ayarbe a l´Arxiu Musical de Mestres Directors

Partitures de Francesc Montserrat Ayarbe a la Biblioteca de Catalunya


OBRES INTERPRETADES

Impressions de natura, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A