#003

Enric Granados
(Lleida, 1867- Canal de la Mànega, 1916)

Inicià els seus estudis musicals amb Francesc Jurnet a l’Escolania de la Mercè de Barcelona. A partir de 1881 assistí a les classes de piano de Joan Baptista Pujol. En aquells anys conegué a Isaac Albéniz amb qui inicià una llarga amistat i a Felip Pedrell que, impressionat pel seu talent, li donà classes d’harmonia i composició. L’any 1887, Granados viatjà a Paris per estudiar amb Charles de Bériot. Allà va mantenir contacte directe amb importants compositors francesos com Fauré, Debussy, Ravel o Saint-Saëns entre d’altres.

L’any 1889 retornà a Barcelona i un any més tard va compondre les dotze “Danzas españolas”, obra que li donà renom internacional. A partir d’aquests anys la seva activitat concertística s’intensificà; interpretà a Barcelona la “Rapsodia española” d’Isaac Albéniz i realitzà nombrosos concerts de cambra amb Pau Casals, Mathieu Crickboom, Jacques Thibaud, Camille Saint-Saëns i Joan Manén. El 1898 va estrenar amb gran èxit l’òpera “Maria del Carmen”. L’any 1901 va fundar a Barcelona l’Acadèmia Granados, institució pedagògica de referència durant molts anys. A principis de segle participà en diferents projectes lírics per intentar crear un nou gènere musical, el Teatre líric català. És aleshores que s’apropà als cercles modernistes de l’època i compon obres líriques com “Picarol”, “Follet”, “Gaziel”, o “Liliana” entre d’altres. El 1908 el Palau de la Música acollí l’estrena del poema “Dante”, la seva obra simfònica més important, i el 1912 finalitzà “Tonadillas” per a veu i piano. Durant aquests anys s’abocà a la composició de la seva obra pianística cabdal, “Goyescas” (1911). Amb pocs anys l’obra obtingué un gran èxit i decidí convertir-la en òpera. El gener de 1916 s’estrenà “Goyescas” al Metropolitan Opera House de Nova York amb gran èxit. En el viatge de tornada a Barcelona, Granados i la seva dona Amparo van morir ofegats quan el Sussex, el vaixell en el que viatjaven, va ser torpedinat mentre creuava el Canal de la Mànega.

La important obra d’Enric Granados abraça diversos estils, des de la música de saló i el nacionalisme fins a un neoromanticisme de gran lirisme i originalitat.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Enric Granados del Museu de la Música en linia

Fons Enric Granados de la Biblioteca de Catalunya

Partitures editades per l´Editorial Boileau


OBRES INTERPRETADES

Romança, per a quartet de corda

Azulejos (Albéniz-Granados), per a piano

Danza española nº2, per a violoncel i piano (transc. G. Piatigorsky)

Intermezzo (Goyescas), per a violoncel i piano (trans. G. Cassadó)

Crepúsculo, per a piano

Jácara, per a piano

Serenata Goyesca, per a piano

Reverie-Improvisation, per a piano

Intermezzo (Goyescas), per a piano

Goyescas, per a piano

El pelele, per a piano

Trio amb piano op. 50

Cançoneta, per a veu i piano

Cançó de gener II, per a veu i piano

Preludi en re major, per a piano

Marxa militar nº2, per a piano a quatre mans

Romança, per a violí i piano

Intermezzo (Goyescas), per a violí, violoncel i piano (transc. Gaspar Cassadó)

Escena religiosa, per a violí, piano i harmònium

Por una mirada un mundo, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A