#129

Emma Chacón
(1886- 1972)

Emma Chacón Lausaca va néixer al Passeig de Gràcia de Barcelona en una família burgesa. El seu pare Enrique Chacón Sánchez i la seva mare, Enriqueta Lausaca i Bordoy, eren de Barcelona.

Emma va començar a estudiar música a casa, perquè pertanyia a una família de la burgesia catalana, fins que a partir de 1901, amb l'aparició de l'Acadèmia Granados, consolida la seva formació; allà va estudiar piano, harmonia, composició i contrapunt amb Enric Granados i Josep Ribera i Miró. Tot i començar la seva carrera musical com a intèrpret, va acabar consolidant-se com a compositora.

El 1921 es va casar amb el pintor José Ribera i Font i es va traslladar a viure a Bilbao, on va passar la resta de la seva vida. Des del 1915 va ser membre de la Societat Filharmònica de Bilbao.

D'aquest matrimoni en van néixer 9 fills, dels quals només en van viure tres: José Luis, Miguel Ángel i Mari Emma. Com a conseqüència d'això, no apareix cap partitura impresa d'Emma Chacón, ni cap inscripció al Registre de la Propietat Intel·lectual fins a l'any 1942. Això corrobora com una carrera musical prometedora es veu molt minvada per la dedicació de la dona a la llar i a la família.

El 1942 va fundar l'Editorial Impulso, amb la qual va publicar diverses de les seves obres. El 20 d'abril del 1947, a la Societat Filharmònica de Bilbao, la cantant Clara Bernal, el violinista Juan José Vitoria i la cantant Pepita López Español van oferir el primer concert dedicat a l'obra d'Emma Chacón. Posteriorment les seves obres van ser escoltades en molts altres concerts.

Actualment les seves partitures es conserven al Fons Emma Chacón, a l'Arxiu Històric Foral de Bilbao de la Diputació Foral de Biscaia ia l'Arxiu Basc de la Música Eresbil.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Emma Chacón a l´Arxiu Eresbil

Fons Emma Chacón a l´Arxiu Històric Foral de Bilbao


OBRES INTERPRETADES

Sonata romàntica op. 72 per a violí, violoncel i piano (I. Joventut)SEGUEIX-NOS A