#131

Antoni Torelló
(1884- 1960)

Antoni Torelló Ros (Sant Sadurní d'Anoia, 30 de juny de l'any 1884 - Los Angeles, finals de l'any 1960) va ser un contrabaixista i compositor català que amb el nom d'Anton Torello va tocar en diverses orquestres nord-americans entre 1909 i 1960.

Provenia d'una família de músics, en que el seu avi i el seu pare havian estat contrabaixistes de conjunts locals; el seu germà Rafael va dirigir l'Orquestra Renaixença de Sant Sarduní; el seu altre germà, Agustí, va dirigir diverses orquestres i un cosí segon era el violí director de l'orquestrina local Els Escolans.

Antoni Torelló es va iniciar al contrabaix ja a l'edat de 10 anys pel seu propi pare i el seu germà Pere, i va ampliar els seus estudis a Barcelona amb l'excel·lent instrumentista i professor Pere Valls.

Va debutar tocant amb orquestra el 1897, i a l'any següent ja va realitzar interpretacions com a solista. Als 22 anys va ser designat professor del Conservatori del Liceu i contrabaixista principal de l'Orquestra de Liceu de Barcelona. Poc després va realitzar gires de concerts per Espanya, Portugal (Lisboa, Funchal) i França.

L'any 1909 va decidir a anar-se'n als Estats Units. Desprès d'una breu estada a Nova York, es va establir a Boston, on va tocar cinc anys com a contrabaixista principal de l'orquestra de l'òpera de la ciutat. L'any 1914, el director de l'Orquestra Simfònica de Filadèlfia, Leopold Stokowski, li oferí el càrrec de principal de la secció de contrabaixos, càrrec que va ocupar fins a la seva jubilació trenta-quatre anys més tard. Des de 1926 i fins a 1944 va compaginar aquesta feina amb la de professor de contrabaix del Curtis Institute of Music, de molt recent creació. Un cop jubilat, Antoni Torelló es va retirar a Los Angeles i va tocar A l'orquestra resident dels estudis cinematogràfics Paramount.

Casat amb Margaret Mary von Happy, va tenir dos fills, Carl i William, que també van ser contrabaixistes; el primer (Carl) va tocar en l'orquestra de Filadèlfia des de 1934 fins a jubilarse el1982, i William també va tocar uns nou anys a la mateixa orquestra, fins que es va traslladar a Los Angeles, on va tocar en la seva orquestra Filharmònica.

Part de les seves composicions es conserven al Curtis Institute of Music de Filadèlfia, i una altra part està en mans de la família de Sant Sadurní, Oliver Torelló, descendents de la seva germana Mercè (1878-1946).

Es pot escoltar el músic en una gravació (Sea Chanty de Paul White) que va realitzar amb un quintet de corda l'any 1945, i que va editar Columbia Records amb la referència MX-259. També se'l pot escoltar en alguns enregistraments no comercialitzats de música de cambra que Torelló va realitzar com contrabaixista convidat en concerts del Budapest String Quartet.
OBRES INTERPRETADES

Fantasia amb variacions "Leonora" (estrena) per a contrabaix i pianoSEGUEIX-NOS A