Manén i Segovia, fantasia sonora per un nou temps

NOTÍCIES

10-06-2021

Manén i Segovia, fantasia sonora per un nou tempsEl divendres 11 de juny tindrà lloc a la Fundació Casa-Museu Andrés Segovia de Linares, la presentació de la nova exposició "Manén y Segòvia, fantasia sonora para un nuevo tiempo" en ocasió del 50 aniversari de la mort del compositor i violinista. A través d'una exposició que inclou manuscrits musicals, una selecció epistolar, retalls de premsa, programes de mà i gravacions discogràfiques, es difondrà l'estreta relació que van mantenir tots dos artistes i es posarà en valor una de les obres mestres del repertori guitarrístic del segle XX , la Fantasia-Sonata op. A-22. L'exposició es podrà visitar entre el 22 de juny i el 24 de setembre (agost tancat).

Manén i Segòvia compartien l'ambició per construir-se una reeixida carrera concertística internacional i un magnetisme enorme amb el públic, tret que només estava a l'abast dels grans solistes. Paral·lelament el mestre de Linares es va marcar el repte de renovar el repertori de guitarra que havia heretat del segle anterior amb peces escrites per compositors afins a la seva estètica. Manén va ser un dels escollits i el 1929 va dedicar "para y por a Andrés Segòvia" la Fantasia-Sonata op. A-22. L'obra va ser estrenada per Segovia el 9 d'octubre de 1933 a Lausanne.

En l'actualitat la transcendència de la Fantasia-Sonata op. A-22 en el repertori de l'instrument en el segle XX radica en que Manén trasllada a la guitarra alguns recursos formals i harmònics lisztianos com ara la metamorfosi temàtica o l'ús abundant de la modulació, tot això per crear un discurs musical personal que no eludeix tampoc l'ús d'elements rítmics i melòdics del nostre país.


SEGUEIX-NOS A