L’Any Manén a TV3

NOTÍCIES

19-11-2021

L’Any Manén a TV3Aquest 2021 es commemora el 50è aniversari de la mort del violinista i compositor català Joan Manén, que va morir el dia 26 de juny de 1971 a la ciutat on va néixer, Barcelona.

El programa “Diumenge, concert” ofereix una sèrie d’enregistraments en col·laboració amb l’Associació Joan Manén, coincidint amb la commemoració d’aquest aniversari.

Joan Manén i Planas és un compositor i violinista barceloní que no ha format part fins ara del repertori habitual de les sales de concert del país. La història de Manén situa aquest músic en una de les carreres més brillants del panorama musical català i europeu del segle XX.

Manén ha estat un dels violinistes catalans amb una carrera de major prestigi internacional, amb més de 4.000 concerts arreu d’Europa i Amèrica. Considerat el successor natural del gran violinista navarrès Pablo Sarasate, la crítica alemanya va comparar la seva obra simfònica i operística a la de compositors com Richard Strauss o Gustav Mahler. Paral·lelament a la carrera de gran violinista virtuós, va tenir un ampli reconeixement com a compositor: les seves òperes van ser representades a Alemanya, Espanya, França i Finlàndia, i les seves obres simfòniques van ser interpretades per orquestres com la Filharmònica de Berlín i de Viena o l’Orquestra del Concertgebouw d’Amsterdam, dirigides per directors tan importants com Felix Weingartner, Fritz Reiner o Willem Mengelberg.

L’Any Manén és un dels esdeveniments aprovats aquest any pel govern de la Generalitat, el Departament de Cultura i la seva Comissió de Commemoracions dedicats a personalitats rellevants en l’àmbit de la cultura.

L'Associació Joan Manén impulsa i participa en l’organització de l’Any Manén, comissariat pel mateix president de l’associació, el pianista Daniel Blanch.

“MEDEA”, diumenge 21, a les 12.00

El primer dels concerts que oferirà “Diumenge, concert” és el que es va fer el 24 de maig d’aquest any a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona, on es va recuperar l’obra “Medea”, per a rapsoda, orquestra de corda, orgue i piano, basada en un text d’Ambrosi Carrión.

Aquest mateix concert inclou la sardana “Camprodon”, en un arranjament fet per Daniel Blanch, a més d’altres obres de compositors coetanis: Ricard Lamote de Grignon i Eduard Toldrà.

L’any 1932, en plena maduresa creativa, Joan Manén va escriure una de les obres més insòlites i originals del seu catàleg, el monodrama “Medea”. Creada amb la col·laboració del dramaturg Ambrosi Carrión, va ser estrenada al Palau de la Música per la famosa ballarina Àurea de Sarrà. L’èxit que va assolir va permetre que es representés en diverses ocasions durant el 1933.

En aquest concert l’espectador gaudirà, després de més de 60 anys de la seva darrera interpretació, d’una obra que ofereix una mirada al passat mitològic i s’endinsa en els sentiments viscuts per la famosa sacerdotessa, arquetip de dona transgressora i independent. Les obres de Lamote de Grignon i Toldrà que es podran escoltar suposen també un retorn al passat; la visió estilitzada del barroc de la “Suite a l’antiga”, de Lamote de Grignon, i un fervent homenatge al classicisme en el “Quartet per l’Art” de Toldrà.

Aquest concert compta amb la participació de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, amb Quim Térmens, com a concertino director. També hi participen l’actriu Susanna Garachana, l’organista Juan de la Rubia; Daniel Blanch, piano; Ignasi Cristià, direcció escènica; Iago Blasi, realització audiovisual, i Míriam Compte, disseny de vestuari.

Pròxims programes

“Diumenge, concert” també oferirà en dues parts (diumenge 28 de novembre i diumenge 12 de desembre) el concert de cloenda de l’Any Manén, celebrat el 30 de setembre passat al Palau de la Música Catalana.

En aquest concert excepcional es podran escoltar dues de les obres del nou disc “Catalan Concertinos & Fantasias”, els Concertinos de Manén i Migó, de la mà dels mateixos solistes que les han enregistrat. Completarà el programa tres cicles de cançons molt diversos; cançons populars harmonitzades per Manén, cançons originals de gran refinament sonor de Ricard Lamote de Grignon i l’estrena a Europa de “Four songs in Red” de Migó, un cicle basat en el llibre “Testimoni de segona mà” de Svetlana Alexievich.

El programa

“Diumenge, concert” és la proposta musical dirigida per Àlex Robles Fitó, amb què col·laboren els principals centres musicals, els artistes i els organitzadors de concerts del país, per oferir una bona mostra de la producció i donar visibilitat al treball de músics i artistes. Els continguts del programa es poden consultar al portal de TV3 i els concerts emesos estan disponibles a tv3alacarta.


SEGUEIX-NOS A