Impressions íntimes, nou disc de Bernat Padrosa

NOTÍCIES

2 DE JUNY 2020

Impressions íntimes, nou disc de Bernat PadrosaEl guitarrista Bernat Padrosa reivindica l’univers musical de la  guitarra catalana a partir del recent enregistrament "IMPRESSIONS ÍNTIMES", un disc monogràfic dedicat a la figura de Frederic Mompou (1893-1987). Tot i que, musicològicament, poques vegades s’ha considerat al compositor de la  Música callada com un creador adscrit estrictament al món de la guitarra, la transcripció realitzada pel mateix Padrosa de les Impressions íntimes (1911) ja no tan sols li ha despertat la necessitat de realitzar un projecte integral dedicat a Mompou, sinó també l’ha fet adonar  de com la sonoritat i lingüística de l’instrument de la guitarra intensifiquen alguns dels trets i postulats estètics d’aquesta important figura de la història de la música catalana com ara el «recomençament», el «primitivisme» o el «misticisme». L’esmentada transcripció ha permès situar a Padrosa en relació a la pròpia història de la guitarra catalana. Des de la publicació, el 1596 del primer tractat, a Europa, per a l’instrument de Joan Carles i Amat (1572-1642), Catalunya i la guitarra han configurat un binomi de la mà de grandíssims compositors com ara Ferran Sor (1778-1839), Francesc Tàrrega (1852-1909), Miquel Llobet (1878-1938) i, evidentment, el propi Mompou que va llegar per a l’instrument les Cançons i Danses núms X i XIII a més de la Suite Compostelana (1962).

El disc ha estat editat per La mà de guido amb la col·laboració de la Fundació Frederic Mompou i l'Associació Joan Manén. Les notes del llibret han estat escrites per Oriol Pérez Treviño. L'Associació Joan Manén tenia previst impulsar i donar suport a la presentació oficial del disc que havia de tenir lloc el mes de març al Palau de la Música. Malauradament degut a l'estat d'Alarma la presentació no es va poder dur a terme.

L’enregistrament es va portar a terme els dies 24, 25 i 26 de maig de 2019 a l’Ermita de Sant Joan de Sanata amb una guitarraAntonio Martin Montero de l’any 1999.

Podeu adquir el disc al següent enllaç

I podeu escoltar alguns del darrers videos promocionals:

Muñeira de la Suite Compostelana

Ocell trist d'Impressions íntímes

El cant dels ocells

Per a complementar la sortida del primer CD, Bernat Padrosa ha creat un cicle de xerrades online per a conèixer les fonts d'inspiració que l'han portat a crear Impressions íntimes. El cicle de tres xerrades porta el nom de Converses Mompou i comptaran amb el musicòleg i assagista, Oriol Pérez, el proper dimecres 3 de juny, el pianista Adolf Pla, el dimecres 10 de juny i acabarà Bernat Dedéu, músic i filòsof el dimecres 17 de juny. Totes les sessions es faran per instagram live @bernatpadrosaa les 18.00 hores.

 


SEGUEIX-NOS A