Els instruments de Joan Manén tornen a sonar en les mans de Kalina Macuta i Daniel Blanch al Museu de la Música

NOTÍCIES

13-12-2021

Els instruments de Joan Manén tornen a sonar en les mans de Kalina Macuta i Daniel Blanch al Museu de la MúsicaEl proper dimecres 15 de desembre a les 19 h tindrà lloc al Museu de la Música un recital de violí i piano a càrrec de Kalina Macuta i Daniel Blanch. En aquest concert podrem escoltar obres de Manén, Tartini, Blas de Laserna, Sarasate, Wieniawski i Hubay interpretades amb els instruments del compositor i violinista: el violí Étienne Maire amb el qual va debutar a la Hochschule de Berlín i el seu piano de cua Blüthner que ha estat cedit per la seva actual propietària expresament per l’exposició “Joan Manén. Orgull i destí”.

Aquest concert vol recrear un recital típic de principis de segle XX, semblant als que el violinista Joan Manén va dur a terme al llarg de la seva extensa trajectòria. L’exhibició de virtuosisme i lluïment instrumental a partir de l’adaptació de repertori clàssic o d'obres tradicionals és característica de les soirées de l’època.

La primera part del recital estarà dedicada a algunes de les transcripcions que el violinista va realitzar sobre obres barroques, unes adpatacions que suposen un revisió romàntica molt freqüent d'una època, una fusió entre el món barroc i l'estil harmònic personal del compositor, incloent una cadença pròpia escrita per la Sonata “Il trillo del diabolo” de Tartini.

El recital també oferirà una panoràmica de la trajectòria compositiva de Joan Manén amb obres de diverses etapes: obres d'extrema joventut com Romancita op. 7 i Élegie op. 27, aquesta darrera dedicada al luthier del violí Étienne Maire del músic, fins a obres de maduresa com la Dansa ibèrica núm. 2 op. A-25 o el Caprici op. A-33 “català”, obra de la primera etapa reelaborada extensament durant els darrers anys. Completen el programa obres d'autors afins al violinista, entre ells Pablo Sarasate el qual va conèixer i tractar en diverses ocasions a Berlín a partir de 1898, i l'important violinista txec Jeno Hubay, el qual va compondre diverses peces dedicades a Manén, entre elles “Sol radiant”, obra que podrem escoltar.

Joan Manén va desenvolupar una carrera extensa al llarg de més de seixanta anys realitzant gires per Europa i Amèrica. Segons deia la crítica alemanya, la tècnica de Joan Manén era extraordinàriament desenvolupada i precisa, el seu so dolç, pur i sempre cantabile, i les seves interpretacions desprenia una gran elegància i naturalitat. Amb aquest recital, a través dels propis instruments del músic i del seu repertori tindrem una ocasió única de poder rememorar el virtuosisme, la passió i el lirisme de les seves memorables interpretacions en directe.

Les entrades es poden adquirir al següent enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/museumusica/ca/activitats/els-instruments-de-joan-manen o a les taquilles del Museu de la Música.


SEGUEIX-NOS A