#086

Xavier Gols
(La Canonja, 1902- Tarragona, 1938)

Aprengué música del pare, Josep Gols Veciana, mestre de capella i compositor. Estudià amb ell violí i piano, i als anys 20 acompanyava al piano l’Orfeó Tarragoní, que dirigia el pare. En aquesta època s’inicià com a compositor, de cançons, sardanes i obres per a piano. El 1927, gràcies a la beca Pau Casals, es traslladà a Barcelona, on estudià piano amb Blanca Selva i Baltasar Samper, amb qui mantingué una amistat de per vida. Fou crític musical per a la revista La Nau.

El 1930 tornà a Tarragona. Allà substituí el pare com a director de l’orfeó, entrà com a professor de solfeig i piano al Conservatori i donà recitals presentant les seves obres. Els estius de 1932 i 1933 col·laborà amb Baltasar Samper i el seu germà Joan en expedicions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. El 1934 entrà de professor de cultura musical al Taller-Escola de Pintura i Escultura de la Generalitat a Tarragona.

Com a compositor, les seves fonts d’inspiració són la música francesa i la música popular catalana. Entre la seva obra destaca el Quintet en re menor, el qual fou premiat per la Generalitat el 1935, i els Tres preludis rurals, estrenats el 1938.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Partitures de Xavier Gols a Clivis

Biografia de Xavier Gols


OBRES INTERPRETADES

Preludi (Suite per a piano)

Mercè (sardana), per a piano a 4 mans

Si jo fos pescador, per a veu i piano

Els jocs de Jesús, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A