#139

Ramon Humet
(1968- )

Ramon Humet és un compositor nascut l'any 1968 que ha rebut el Premi Internacional de Composició Olivier Messiaen i el XXIV Premi Internacional de Composició Reina Sofia.

Ramon Humet va estudiar composició amb Josep Soler, piano amb Harriet Serr i Miquel Farré, i improvisació amb Gerry Weil. L'any 2000 va conèixer el compositor britànic Jonathan Harvey, una trobada que va marcar profundament el seu camí creatiu.

El 2007 va ser guardonat amb el Premi Internacional de Composició Olivier Messiaen, que va comportar l'encàrrec —a iniciativa del director Kent Nagano— de la composició orquestral Scenes of Wind per a l'Orquestra Simfònica de Montreal, estrenada el 2008 i dirigida per Jacques Lacombe. La seva música orquestral també ha rebut el XXIV Premi Internacional de Composició Reina Sofia. L'any 2014 va ser compositor convidat al Palau de la Música Catalana, i la temporada 2019-2020 va ser compositor convidat a l'Auditori de Barcelona.

La música de Ramon Humet traspua un intens amor per la natura, plasmat en algunes de les seves obres simfòniques. Això es pot veure en obres com Música del no ésser, estrenada per l'Orquestra Simfònica de Barcelona dirigida per Pablo González, El temps i la campana, estrenada per l'Orquestra Nacional d'Espanya dirigida per Guillermo García Calvo, o Escenes d'ocells, una obra orquestral que ha estat objecte de múltiples actuacions dirigides per Jean François Rivest, Adrian Leaper, Roberto Minczuk, Víctor Pablo Pérez, Edmon Colomer i Rubén Gimeno amb diverses orquestres.

La música per a piano és una faceta clau en el catàleg d'obres de Humet, i destaca el volum III de la sèrie Escenes del bosc: la peça va ser encarregada per l'Association pour la Création et la Diffusion Artistique i es va estrenar a la Cité de la Musique el 2007 com a peça obligatòria del prestigiós Concours Olivier Messiaen per a piano. A més, el volum V es va estrenar al Tokyo Opera Recital Hall el 2014 per Satoko Inoue.

El 2017 escriu Music for Ekstasis, un solo de Martha Graham reimaginat per Virginie Mécène i estrenat per la Martha Graham Dance Company al Joyce Theatre de Nova York. Aquesta obra s'ha representat arreu del món: Òpera de París, Teatre Real de Madrid, Centre Nacional de les Arts Escèniques de Pequín, Luxemburg, Alemanya, Canadà, etc... Music for Ekstasis és la banda sonora del videoclip “Breathing” del mític artista japonès. Hiroshi Sugimoto. El 2019 estrena Homenaje a Martha Graham, amb coreografies de Virginie Mécène, PeiJu Chien-Pott com a solista, Sarah Maria Sun, Alberto Rosado, Kakizakai Kaoru i Neopercusión. Aquest treball ha estat gravat amb sistema 3D en un doble CD produït per Neu Records.

Algunes de les seves obres més rellevants per a música de cambra s'han publicat en un disc compacte “Niwa”, gravat per la London Sinfonietta i dirigit per Nicholas Collon. Aquest CD, produït pel segell Neu Records, ha estat gravat amb so d'alta definició i sistema 5.1 Surround, i ha estat descrit per la Gramophone Magazine com un 'projecte fascinant'. Sovint inspirat en la música tradicional japonesa per a shakuhachi, Desert, per a shakuhachi i orquestra, ha estat estrenat per Horacio Curti i l'Orquestra Nacional d'Espanya dirigida per Paolo Bressan.

Ramon Humet és professor de composició al Conservatori del Liceu des de l'any 2009. Entre els seus antics alumnes destaquen com a compositors d'èxit: Joan Magrané, Miquel Oliu, Carlos de Castellarnau, Maria Camahort … Té un ampli repertori de música vocal, instrumental, electroacústica i escènica, amb especial atenció a la producció orquestral.

L'any 2021, Ondine ha editat un CD premiat (Choc de Classica 2022 i Premi Enderrock 2021) amb l'obra coral Llum, amb el Cor de la ràdio de Letònia dirigit per Sigvards Klava.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Web de Ramon Humet


OBRES INTERPRETADES

Mille volte il dì moro, una visió particular d'un madrigal de Carlo Gesualdo (estreno), per a pianoSEGUEIX-NOS A