#034

Paquita Madriguera
(Igualada, 1900- Montevideo, 1965)

Als tres anys ja començà l'estudi de piano sota la direcció de la seva mare, Francesca Rodón. A Barcelona prengué inicialment lliçons amb Frank Marshall i posteriorment amb Enric Granados qui la considerà la seva alumna predilecta. Posteriorment residí a París, on fou alumna d'Isidor Philipp.

Als cinc anys mostrà ja dots excepcionals pel piano i oferí el primer concert a Barcelona. Amb onze anys triomfà al Palau de la Música Catalana i el 1913 debutà al Royal Albert Hall de Londres. El 1915 s'embarcà cap a Nova York amb un contracte per realitzar diverses gires de concerts. Allà visqué amb la seva mare entre els anys 1915 i 1919, època en què gravà rotlles de pianola. Fou anunciada per la premsa americana com la “Mozart d'Espanya” i la crítica digué: “és extremadament talentosa, posseeix un poderós toc i una tècnica ben desenvolupada, i sens dubte serà una de les artistes importants del futur.”

El 27 d'abril de 1922 es casà amb l'uruguaià Arturo Puig, diputat i director del diari La Democràcia, i abandonà la música. En restar viuda el 1933, reaparegué a Barcelona, com a solista, amb l'Orquestra Pau Casals i amb l'Orquestra de la Societat Filharmònica de Barcelona al costat del violinista Joan Manén. El 1935 es tornà a casar, amb el guitarrista Andrés Segovia. Visqueren a Barcelona, Suïssa i Itàlia. A partir de 1937 va residir a Montevideo. Mario Castelnuovo-Tedesco els dedicà la Fantasia per a guitarra i piano (1950). Durant el seu matrimoni ambdós es van dedicar amb intensitat a l'estudi dels seus instruments, a tocar plegats i presentar en públic diverses obres com el “Concerto in Re” per a guitarra i orquestra de Castelnuovo Tedesco y el “Concierto del Sur” de Manuel M. Ponce. El 1943 es desfeu la unió amb Segovia i aquest marxà a Nova York.

L'any 1953 es va tornar a presentar com a pianista en diversos concerts a Barcelona, en un d'ells estrenà el Concert per a piano de Mario Castelonuovo-Tedesco al costat de l'Orquestra Municipal de Barcelona dirigida per Eduard Toldrà. Com a compositora va escriure diverses obres per a piano compostes durant la seva adolescència, cançons i una peça per a guitarra.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Paquita Madriguera de l´Arxiu Comarcal de l´Anoia

Premi a la composició musical Paquita Madriguera


OBRES INTERPRETADES

Pastoral, per a pianoSEGUEIX-NOS A