#036

Josep Martí Cristià
(Llinars del Vallès, 1884- Barcelona, 1918)

Josep Martí Cristià estudià piano amb Pere Vallcorba i Enric Granados i posteriorment composició amb Felip Pedrell. Des de ben jove ja demostrà aptituds com a compositor ja que el mateix Enric Granados elogià algunes de les seves primeres obres. Com a compositor, Martí Cristià se’ns mostrà com un músic de gran inspiració melòdica, amant de la petita forma, un artista capaç de traduir amb facilitat els sentiments mes íntims en una inspirada melodia de gran simplicitat. La seva música era eminentment romàntica i prengué com a referència inicial compositors com Schumann, Grieg o Tchaikovski. Altres influències decisives en la seva música foren el nacionalisme espanyol d'Albéniz i Granados i l'Impressionisme. Les seves obres per a piano foren divulgades per pianistes com Blai Net, Ezequiel Martín o Joan Gibert Camins. Cal destacar la seva important vessant com a pedagog; fundà una acadèmia de música i composà diverses obres de caràcter didàctic. Fou un artista de gran sensibilitat que a més de la música conreà altres arts com la poesia, l’escultura i la pintura.

El catàleg de les obres de Martí i Cristià conté obres de diversos gèneres: nombroses obres per a piano sol, música escènica, música religiosa, música vocal, cançons per a veu i piano, música de cambra, etc. Avui dia la seva obra esdevé un ric testimoni dels pensaments i tendències musicals de la Catalunya de principis de segle XX.

L'any 2010 es constituí l'Associació d’Amics de Josep Martí i Cristià, entitat centrada en investigar i difondre la vida i l'obra d'aquest compositor. Els anys 2010 i 2018 el pianista Daniel Blanch va enregistrar en disc, per La mà de guido, la quasi totalitat de la seva obra per a piano.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Josep Martí Cristià de la Bilbioteca de Catalunya digitalitzat

Associació d´amics de Josep Martí i Cristià


OBRES INTERPRETADES

Papallones, per a piano

Reverie, per a piano

Melodia, per a piano

Entre naranjos, per a piano

Barcarola, per a piano

Tres preludis, per a piano

Dansa trista, per a piano a quatre mans

Invocació, per a harmòniumSEGUEIX-NOS A