#038

Josep Maria Ruera
(Barcelona, 1900- Granollers, 1988)

A Granollers inicià els estudis musicals amb l'organista Manel Glanadell i començà el violí amb Pere Brugués. Els continuà a Barcelona, a l'Escola Municipal de Música i al Conservatori del Liceu, amb Amadeu Argelaga i Josep Munner. Una beca de l'Ajuntament de Granollers el 1917 li permeté ampliar la seva formació amb Joan Baptista Lambert i Joan Lamote de Grignon -orquestració- i Enric Morera -composició-.

El 1922 s'establí a Barcelona, on col·laborà amb diverses orquestres. A l'any següent tocà la viola a l'Orquestra Pau Casals durant el cicle de Concerts de Primavera del Gran Teatre del Liceu. El 1926 tornà a Granollers on fou organista de l'Església de Sant Esteve. L'any 1944 fundà l'orquestra Selecció, formació que dirigí a partir del 1957. També va dirigir orquestres i conjunts musicals com l'orquestra La Catalònia (1924), la coral Amics de la Unió (1929-1936), l'Orfeó Femení de Granollers (1942) o l'Orquestra de corda de Granollers. El 1961 esdevingué director de l'Orquestra de cambra de Granollers.

El 1928 entrà com a professor i sots-director a la recent inaugurada Escola Municipal de Música de Granollers i el 1945 en fou nomenat director, càrrec que exercí fins la jubilació el 1984. L'Ajuntament de Granollers li concedí la Medalla d'or de la ciutat (1971) i el títol de Granollerí de l'any (1972).

Com a compositor té obres dedicades a diversos gèneres. Fou autor d'una setantena de sardanes, una vintena de revesses i l'obra simfònica “Empúries” obtingué el premi Pau Casals en els Jocs Florals de la Llengua Catalana de París del 1959. També escrigué diversos arranjaments i harmonitzacions per a cor i piano.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Josep Maria Ruera a la Biblioteca de Catalunya

Catàleg de la seva obra

Biografia de Josep Maria Ruera per Anna Maria Piera


OBRES INTERPRETADES

Meditació, per a flauta i pianoSEGUEIX-NOS A