#043

Josep Maria Roma
(Alguaire, 1902- La Floresta, 1981)

Fou compositor, pianista, organista i pedagog. Musicalment es va formar a l'Escolania de Montserrat a partir de 1910, on va realitzar estudis d'orgue, piano, violí i composició amb el Pare Anselm Ferrer. El 1918 es traslladà a Barcelona per completar els seus estudis a l'Acadèmia Granados, on va obtenir el Primer Premi de piano amb els professors Domènec Mas Serracant i Frank Marshall.

El 1921 conjuntament amb els pianistes Frederic Longàs i Josep Caminals fundà l'Acadèmia Albéniz, centrant el seu treball en la pedagogia i la composició on romangué fins el 1930, any en que va fundar una altra escola que portà el seu nom: "Acadèmia Roma". El 1940 ocupà una càtedra de piano a la "Escuela Profesional para la Mujer de la Excelentísima Diputación de Barcelona" on hi va treballar durant 35 anys. També va ser catedràtic del Conservatori del Liceu de Barcelona. Entre els seus alumnes destaquen Jordi Cervelló, Josep Maria Descarga, Jaume Casademunt i Albert Julià.

Les primeres passes com a concertista de piano les va fer el 1924, actuant en diverses ciutats espanyoles com a solista o bé formant part de grups de cambra. Acompanyà a grans músics com Joan Manén, Victòria dels Àngels, Conxita Supervia, Concepció Callao, Mercè Roldós, Mercè Capsir, Ricard Boadella, Eduard Toldrà, Eduard Boquet, Philip Newman, Gaietà Renom, etc.

Com a director d'orquestra dirigí la Banda d'Enginyers, la Filharmònica de Barcelona, la seva Orquestra de Cambra, l'Orquestra Clàssica, l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu i l'Orquestra Municipal de Barcelona. Josep Maria Roma destacà també com a eminent organista sent un dels principals instrumentistes de l'orgue de la Sala Oval del Palau Nacional de Montjuïc, a Barcelona, i oficialment fou l’organista del Palau de la Música Catalana (1950-60) i l'organista titular de la Capella de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

Com a compositor té un catàleg de més de cent cinquanta obres entre les quals destaquen la seva òpera “Nausica”, l'òpera de cambra “Eridón i Amina” així com les obres orquestrals “Obertura Mediterrània”, “Obertura per a un drama”, la suite “Brises de maduresa” i les il·lustracions musicals per a la Passió d'Olesa de Montserrat. També va ser autor de música coral, obres per a orgue, cançons per a veu i piano, sardanes així com nombroses transcripcions i harmonitzacions -realitzà l'adaptació orquestral de la primera òpera espanyola que es conserva, “Celos aún del aire matan” de Juan de Hidalgo”, estrenada a Barcelona l'any 1953-.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Josep Maria Roma de la Biblioteca de Catalunya

Biografia extensa de Josep Maria Roma de l´Associació Musical Mestres Directors


OBRES INTERPRETADES

Místiques, quatre peces per a harmònium

Cançó de la son, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A