#052

Josep Cumellas Ribó
(Barcelona, 1875- 1940)

Estudià a l'Escola Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori del Liceu amb Joan Lamote de Grignon, Antoni Nicolau, Vicenç Costa Nogueras, Enric Granados i Eusebi Daniel.

Participà en la direcció de diversos cors catalans; va ser director del cor d'homes del Centre Catalanista Gracienc i de l'Orfeó Montserrat del Centre Moral i Instructiu de Gràcia, fundat per ell el 1906. Fou organista i mestre de capella de Sant Felip Neri, de Gràcia (Barcelona) i de Nostra Senyora de Pompeia (Barcelona). Va impartir classes a l'Acadèmia Ainaud (de la qual en va ser un dels fundadors), a l'Acadèmia Granados (harmonia i contrapunt), a l'Acadèmia Vidiella, als Jesuïtes de Sarrià i al Conservatori de Terrassa (1925-1936) del qual en fou sots-director.

El 1911 fou un dels guanyadors de la cinquena Festa de la Música organitzada per l'Orfeó Català, repetint premi en la setena edició. Donada la força que anaven adquirint les audicions radiofòniques i que s'anaven augmentant les hores d'emissió, el 1926 fou nomenat director musical de Ràdio Barcelona. El 1936 participà en el 3er Congrés de la Societat Internacional de Musicologia i en el 14è Festival de la Societat Internacional per a la Música Contemporània.

La seva obra compositiva ha estat de gran rellevància en les formacions corals del país, com també la va tenir dins l'entorn dels cercles nacionalistes catalans de l'època. La producció d'aquest compositor és molt variada, abastant molts gèneres musicals. És de destacar la seva música teatral, coral, organística i pianística, juntament amb les harmonitzacions de la música popular, que van ésser molt conegudes. Moltes de les seves obres van ésser publicades en diverses editorials tant espanyoles com europees.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Josep Cumellas Ribó del Centre de Documentació de l´Orfeó Català

Partitures de Josep Cumellas Ribó a la Biblioteca de Catalunya

Biografia extensa de Josep Cumellas Ribó de l´Associació Musical Mestres Directors


OBRES INTERPRETADES

La presó de Lleida, per a cor

L'hereu Riera, per a cor

La filadora, , per a corSEGUEIX-NOS A