#059

Joaquim Zamacois
(Santiago de Chile, 1894- Barcelona, 1976)

De pare català i mare basca, des de ben petit va viure a Barcelona. Estudià al Conservatori del Liceu amb Vicent Costa Nogueras (piano) i Francesc de Paula Sánchez Gavagnach (composició).

A partir de 1914 esdevingué professor de solfeig, harmonia, contrapunt, fuga i composició al mateix Conservatori. Durant els anys 20, exercí com a pianista. Entre 1917 i 1930 escriví gran nombre de cuplets, alguns de molt populars, que cantaren artistes del Paral·lel com Pilar Alonso i Raquel Meller, molts dels quals signà amb el nom de I. Casamoz. També va ser professor al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, institució de la que en fou director des del 1946 fins a la jubilació el 1965. Compaginà la seva tasca com a professor de música amb la d'autor de molts llibres per a l'ensenyament musical, tant en solitari com en col·laboració amb altres professors. Va ser coautor del popularíssim mètode de solfeig L.A.Z. (nom tret de les inicials dels autors: Joan Baptista Lambert, Frederic Alfonso i Joaquim Zamacois). També compongué “Teoria de la música”, “Curso de solfeo”, “Tratado de armonía”, “Guión de historia de la música”, entre d'altres.

Fou autor d'obres simfòniques, sarsueles, obres corals, música per a piano, per a violí i piano, sardanes i gran quantitat de cançons escrites a partir de poemes de Josep Maria de Sagarra, Josep Carner, Clementina Arderiu, Joan Maria Guasch o Joan Maragall. La seva obra és d'arrel nacionalista i pren com a font d'inspiració la cançó popular catalana, tot i que en algunes obres s'aprecia un toc impressionista. Entre les seves obres destaquen “La sega” per a orquestra, “Aguafuertes” per a piano, Quartet en re menor per a corda i “Sant Joan” i “Cant de joia” per cor.

Alguns dels seus deixebles foren Romà Alís, Xavier Boliart, Narcís Bonet, Agustí Cohí i Grau, Josep Maria Damunt, Alícia de Larrocha, Antoni Pérez i Simó, Robert de la Riba, Antoni Ros-Marbà, Mercè Torrens i Adolf Cabané.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Sardanes de Joaquim Zamacois

Obres de Joaquim Zamacois a la Biblioteca de Catalunya

Obres de Joaquim Zamacois a la Biblioteca del Conservatori Municipal de Música de Barcelona

Partitures i epistolari de Joaquim Zamacois al Centre de Documentació de l´Orfeó Català


OBRES INTERPRETADES

Corpus, per a veu i piano

Becqueriana (Aguafuertes), per a pianoSEGUEIX-NOS A