#044

Joan Pich Santasusana
(Sant Andreu de Palomar, 1911- Badalona, 1999)

Inicià els estudis musicals als vuit anys a l'Escola Municipal de Música de Barcelona on estudià violoncel, piano, harmonia, contrapunt, fuga, composició i instrumentació amb els mestres Frederic Alfonso, Quintas, Enric Morera i de forma particular amb Blanca Selva. Subvencionat per la Generalitat en temps de la segona República, estudià direcció d'orquestra amb Hermann Scherchen a Ginebra. Ingressà als quinze anys com a violoncel·lista a l'Orquestra Pau Casals. Fou director de l'Associació Musical del districte IX de Barcelona (1930), de l'Institut Orquestral de l'Associació Obrera de Concerts (1934), dels Estudis Musicals Blanca Selva (1934) i de l'Orquestra Simfònica de Ràdio Associació de Catalunya (1937). També l'any 1933 va ser nomenat director de l'Orfeó l'Eco de Catalunya.

El 1934 aconseguí la plaça de professor d'Educació Musical a l'Ajuntament de Barcelona. L'any 1941 es casa amb la poetessa i locutora badalonina Maria Escrihuela. El 1950 guanyà la càtedra d'Harmonia i Contrapunt al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, institució de la qual en va ser posteriorment director (1966-1977). També fou director del Conservatori Professional de Música de Badalona (1980). Dirigí nombroses orquestres: Simfònica de Barcelona, Filharmònica de Barcelona, Filharmònica de Las Palmas, Simfònica de la Ràdio Nacional d'Espanya, Banda Municipal de Barcelona, Orquestra Ciutat de Barcelona, Simfònica de Madrid, Simfònica de Ginebra, Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Simfònica de València, Municipal de Valladolid, Simfònica de la Ciutat de Mallorca, Banda Municipal de Madrid, entre d'altres. Com a director estrenà obres de Joaquín Rodrigo, Salvador Bacarisse, Joaquim Zamacois, Xavier Montsalvatge, Frederic Mompou, Alberico Vitalini, Vicent Asensio, Antoni Torrandell o Agustí Borgunyó. Presidí i formà part de jurats internacionals i nacionals de composició i d'interpretació musical i fou acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Joan Pich va ser autor d'una exhaustiva Enciclopèdia de la Música així com de diverses obres musicals: cançons, sardanes, obres per a piano, música de cambra i diverses obres orquestrals.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Arxiu Joan Pich Santasusana

Llista de sardanes a Sardanista.cat


OBRES INTERPRETADES

Cançó de bressol, per a veu i piano

Preludi 78, per a piano

Maternitat, per a veu i piano

Nocturn mariner, per a veu i pianoSEGUEIX-NOS A