#035

Frank Marshall
(Mataró, 1883- Barcelona, 1959)

De ben petit va demostrar tenir una predisposició cap a la música. Va començar a estudiar amb Teodor Solà Vendrell a Mataró. Després es va traslladar a Barcelona per estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu amb Francesc de Paula Sánchez Gavagnach i amb el professor Puyé. Dugué a terme estudis de perfeccionament amb Enric Granados i el 1907 va esdevenir el sotsdirector dels estudis de piano de l‘Acadèmia Granados.

Va començar a desenvolupar la seva carrera com a pianista i es va presentar en diferents capitals europees i americanes. El 1906 va oferir concerts a l'Exposició de Milà i a Alemanya. El 1907 va guanyar el Premi Ortiz & Cussó del Concurs Sobrequés i Reig amb la seva obra Suite Catalònia per a piano. La estreta relació que va mantenir amb Enric Granados va fer que es convertís en el legítim continuador de la seva escola pianística través de l'Acadèmia Granados i a través dels principis sobre sonoritat i utilització del pedal que va transmetre amb el seu mètode. A la mort de Granados, el 1916, Frank Marshall va esdevenir director de l'Acadèmia Granados fins al 1920, any en què va canviar el nom pel d'Acadèmia Marshall.

Entre el 1926 i el 1927, Marshall va participar als Festivals Falla de Barcelona interpretant les “Noches en los jardines de España” dirigida pel mateix compositor. Fou convidat a formar part de diversos jurats de concursos de prestigi com el Concurs Internacional de Piano de Viena o el Concurs Internacional Frederic Chopin. Paral·lelament a la seva tasca pedagògica, va ser president delegat a Barcelona de l'Associació de Cultura Musical.

Fou mestre de tota una generació de pianistes catalans, entre els quals cal destacar els germans Carles i Giocasta Corma, Mercè Roldós, Maria Vilardell, Rosa Maria Kucharsky, Rosa Sabater, Albert Attenelle, Carlota Garriga i Alícia de Larrocha. Com a compositor va escriure diverses obres per a piano i nombroses cançons.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Academia Marshall

Frank Marshall i Alícia de Larrocha

Partitures a Editorial Boileau


OBRES INTERPRETADES

L'aplec, per a pianoSEGUEIX-NOS A