#133

Elisenda Fàbregas
(1955- )

Elisenda Gàbregas ha estat elogiada per escriure amb un "llenguatge imaginatiu i ple de colors" (The New York Times) i per posseir una "individualitat que es veu mitjançant dissonàncies anhelants, juxtaposicions peculiars del material temàtic i una omnipresent sensualitat no molt diferent de la seva Barcelona natal" (Sant Antoni Express News). La música de Fábregas s’ha descrit com a “complex i inquietant" (Washington Post) amb abundància "de línies llargues i expressives d'un magnífic lirisme" (NATS Journal), i per tenir "una aura emocionalment convincent" (New Mexican News) i un "meravellós sentit de la progressió i el desenvolupament" (American Music Teacher Magazine). Arrel de guanyar el premi MTNA Shepherd Distinguished Composer of the year (2001), la Revista Americana Maestro va elogiar Fábregas per haver escrit amb una perspectiva única comparant-la amb "L'home de la guitarra blava" (1937) un poema de Wallace Stevens: "Fàbregas esta dotada d'una guitarra blava. Les seves melodies van més enllà de nosaltres, però encara som nosaltres mateixos. De fet, són melodies de les coses exactament com són.

La música de l'Elisenda Fàbregas ha tingut una prolífica carrera com a compositora, pianista i conferenciant. Fins fa poc, estava establerta a Seül, Corea del Sud, on era professora visitant d'estudis musicals i culturals al Kyung-Hee University Humanitas College (Campus global) (2013-2021). Des de gener de 2022, Elisenda viu a Catalunya (Espanya). També va ensenyar composició a "Ewha Womens University" i va ser professora de piano a la Chugye University for the Arts. (2010-2013).

La seva formació també ha sigut àmplia. Va ser estudiant postdoctoral Fulbright i té els doctorats de l’Institut Peabody de la Universitat Johns Hopkins, en composició musical, i de la Universitat de Columbia Teachers College, en educació; també va rebre un màster i una llicenciatura en interpretació de piano de la Juilliard School (1982-83).

Abans d'arribar als Estats Units, també va completar els estudis superiors com a pianista al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, estudiant amb Miquel Farré. Als inicis de la seva carrera. Elisenda va fer concerts com a pianista a tot Europa i als EUA, incloent un debut al Carnegie Recital Hall de Nova York el 1983. Aquestes experiències i formació com a intèrpret la van impulsar en última instància cap a la composició musical. Ha escrit composicions per a orquestra simfònica, ensemble de vent, grans ensembles mixtes, un concert triple per a piano, violí i violoncel, un concert per a violoncel, cor amb quartet de corda, cor a cappella, conjunt de percussió, música de cambra (quartets, trios i duos, alguns incloent la guitarra), cicles de cançons amb piano (incloent soprano, mezzo, tenor, baríton); instrumental solista (violí, violoncel, flauta, arpa), i obres de piano solistes.

Les composicions d’Elisenda Fàbregas han estat objecte de tesis doctorals a les universitats nord-americanes, sud-coreanes i catalanes. El 2000 va rebre el premi nacional de MTNA 'Shepherd Distinguished Composer of the Year' per l'Associació Nacional de Professors de Música a Washington DC. per la seva composició per a piano Portraits. S'han publicat enregistraments de les seves composicions a Naxos, Bridge Records, Haenssler (Profil Edició), Albany Records, Centaur Records, Mundo Arts, Odradek records i NCA Classical Adventure Records; i la seva música està publicada per Friedrich Hofmeister MusikVerlag (Leipzig, Alemanya), Alphonse Leduc & Co. (París), i Hidden Oaks Music Co. La música d'Elisenda Fàbregas ha estat interpretada als cinc continents.VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Web d´Elisenda Fàbregas


OBRES INTERPRETADES

Escenes de poble, per a mezzosoprano i pianoSEGUEIX-NOS A