Onze, un exemple de procés de recuperació integral de patrimoni musical català

NOTÍCIES

02-03-2022

Onze, un exemple de procés de recuperació integral de patrimoni musical catalàEl proper 17 de març a les 18.30 a l'Ateneu Barcelonès el Nexus Piano Duo presentarà en concert el seu nou disc “11”, que conté quinze obres d'onze compositors catalans diferents. Aquest projecte discogràfic i la seva presentació és el procés final d'un nou exemple del treball de recuperació integral de patrimoni que duu a terme l'Associació Joan Manén.

L'Associació programa des de fa onze anys el cicle de concerts “Els teus clàssics” que serveix per difondre totes aquelles obres de compositors catalans, del passat i del present, que l'entitat considera que són necessàries programar per la seva qualitat o per la seva significança a l'hora de difondre i posar en valor alguns dels compositors històrics menys coneguts. Qualsevol procés de recuperació i difusió d'un compositor resulta incomplet si no desemboca en el moment únic de l'escolta en directe de la seva obra, en aquella acció màgica de simbiosi absoluta entre l'intèrpret i el compositor de la que el públic en gaudeix i alhora s'enriqueix. Per aquesta raó el cicle esdevé un dels principals projectes de l'Associació, com a punt culminant d'un procés de recuperació extens, que va des d'un treball de recerca, valoració i revisió de l'obra fins a l'edició i l'enregistrament en disc d'aquesta.

El 2018 l'Associació va fer un treball de recerca extens d'obres per a piano a quatre mans per ser programades en concert. El resultat va fructificar amb la creació d'un programa de concert d'obres que anaven des del classicisme de Ferran Sor fins a l'obra contemporània de Ferran Cruixent passant per música de compositors romàntics i de la primera meitat del segle XX. Aquest repertori va ser proposat al Nexus Piano Duo, integrat pels pianistes Mireia Fornells i Joan Miquel Hernández, els quals van acceptar el repte d'interpretar-lo en un que finalment es va celebrar el 17 de febrer de 2019 i que va portar per títol “Quatre mans i una ànima”. El duo no coneixia la majoria de les peces que l'Associació els hi proposava i encuriosits i alhora emocionats del repte van afrontar l'estudi d'aquest extens programa que enriquia extraordinàriament el seu repertori d'obres per a piano a quatre mans.

Entre les obres proposades hi havia la gran Sonata per a piano de Sor que ja havia estat enregistrada en fortepiano però que encara no havia estat suficientment divulgada. Però també es van interpretar un conjunt d'obres recuperades de partitures manuscrites i edicions antigues de diversos fons de la Biblioteca de Catalunya. Entre elles hi havia dues peces de compositors romàntics com son Vicenç Costa Nogueres i Gabriel Balart, i nombroses peces curtes poc conegudes de compositors de la primera meitat del segle XX com Ricard Lamote de Grignon, Manuel Blancafort, Joan Massià, Xavier Gols i Josep Martí Cristià. El programa incloïa també dues peces de Manuel Burgés – compositor que va establir relació amb músics com Camille Saint-Saëns i Edvard Grieg –que es van trobar manuscrites al fons del compositor a la Biblioteca de Catalunya. L'Associació va impulsar l'edició dels manuscrits d'aquestes dues obres a través d'Edicions Musicals Nausica, abans de ser interpretades en concert.

L'èxit del concert “Quatre mans i una ànima” va propiciar que Mireia Fornells i Joan Miquel Hernández decidissin plantejar-se l'enregistrament en disc de tot aquest repertori en gran part inèdit o molt poc conegut, una gravació que permetés la difusió d'aquestes obres a un ampli públic. Els intèrprets van comptar en tot moment amb l'acompanyament i el suport de l'Associació per a fer realitat el disc “11” que ha estat finalment publicat per FICTA.

El proper 17 de març a les 18.30 en el concert “Onze” podrem gaudir de la interpretació de set de les peces enregistrades en aquest disc pel Nexus Piano Duo i, a proposta de l'Associació, inclouran també noves obres com el ballet “Ariel” de Robert Gerhard, la suite “Caribbean” de Mariona Vila i la rapsòdia “Faust” de Felip Pedrell. Un nou concert que exemplifica la incessant tasca que duu a terme l'Associació Joan Manén per mantenir viu el nostre patrimoni musical.


SEGUEIX-NOS A